Vinhøsten i Beaujolais og Vacluse(Provence) starter i begyndelsen af september. Tidspunktet kan dog svinge en uge eller mere afhængig af hvordan sommeren er forløbet. At deltage i en vinhøst er hårdt arbejde, men byder også på rigtig mange gode oplevelser. Herunder finder du beretninger fra nogle udsendte danskere, som har prøvet det selv.


September 2008

vinhoe2Ellen og jeg var i Provence, hvor vi deltog i høsten på Domaine de la Pigeade i Beaumes de Venise hos Marine og Thierry Vaute én dag – tirsdag den 16/9. Det var en rigtig varm dag med skyfri himmel og 27-28 grader, så det var ikke noget problem at holde varmen! Vi plukkede druesorten Muscat á Petits Grains Blancs der benyttes til fremstilling af Muscat de Beaumes de Venise. Plukningen foregår på denne måde: Der kører en traktor med vogn mellem rækkerne. Vognen er læsset med tomme plastikkasser med låg. Disse kasser fyldes efterhånden med druer, som vi har plukket i spande. Årsagen til at der bruges kasser er for ikke at beskadige druerne. Når vognen er fuld køres den hjem til domainet, hvorefter hver enkelt kasse tømmes ud på et transportbånd, hvor der arbejder 3-4 personer med at sortere dårlige druer og blade fra så kun godkendte druer bruges i den videre vinfremstilling. Når den sidste kasse er tømt spules kasserne med vand og stables på vognen og er klar til næste læs. Som det fremgår af denne lille beskrivelse er der meget manuelt arbejde med at lave vin af den rigtige kvalitet.

 

vinhoe4vinhoe3

 

 

 

 


September 2006


Charlotte og Sabina, som begge er ansat på Klassisk 65 i Århus, deltog i årets vinhøst på Domaine de la Combe Darroux. Efterfølgende kunne de berette om, at det havde været en rigtig god oplevelse incl. hårdt arbejde. De var allerede var parate til at tage af sted igen…

 vinhoe6_3 vinhoe6_2 vinhoe6_1

 


September 2002
Ellen og jeg var i Provence og deltog i høsten på Domaine de la Pigeade i Beaumes de Venise. Det var første gang vi deltog her. Med vores erfaring fra Beaujolais var vi ikke nybegyndere, men skulle lige omstille os til andre druesorter – Syrah, Grenache, Carignan og Muscat á Petits Grains Blancs. Her er vinstokkene meget højere og kraftigere end i Beaujolais, så man er nødt til at benytte en slags rosensaks til plukningen. Det gik snart rigtig godt med plukningen, hvor der fra domainets vinmarker hele tiden er en imponerende udsigt til det højeste bjerg i Syd-frankrig Mt. Ventoux.

 

vinhoe1_2002

 

 

 

 

 


September 2000
Jeg har modtaget disse indtryk fra Anne, som er en ung pige på 19 år fra Århus. Hun deltog i årets vinhøst på på Domaine de la Combe Darroux.

Efter en lang tur i bil fra Danmark til Juliénas og en eftermiddag med nerverne hængende uden på tøjet af spænding, ankom vi som de første til Château’et. Solen skinnede og markerne lå flot i landskabet. Det var præcis så idyllisk, som jeg havde forestillet mig. Jeg så virkelig frem til 10 dage med sol og sommer for første gang i år. Nogle ville måske gøre det for pengene, men jeg gjorde det 100% for oplevelsen. Jeg elsker mødet med nye og anderledes mennesker fra andre lande og kulturer, og på en tur som denne var der rig mulighed for at få nye venner, og samtidig få snakket en masse fransk og engelsk. Selvfølgelig var turen også forbundet med hårdt arbejde – virkelig hårdt arbejde fandt jeg ud af, men når man først sad omkring bordet med vin, ost og alt hvad ganen behagede, var det hurtigt glemt – lige indtil næste dag hvor man næsten ikke kunne komme ud af sengen pga. ryggen. Det var præcis, som det skulle være. Hårdt, som man havde fået fortalt, men der var ingen tvivl om, at det sociale liv blandt plukkerne overskyggede alt. Var man virkelig træt hjalp en god druekamp altid. Et smil på læben – så glemte man ryggen. Efter en lang dag i de fantastiske omgivelser var det lykke at få serveret restaurantmad med vin ad libitum og derefter på café til langt ud på natten. Det må bestemt være livet. Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg melder mig til projekter som dette, selvom jeg må indrømme, at jeg var meget mistænkelig ved kun at være 3 danskere og tilmed kun 3 piger blandt 25 plukkere. Men det gik over al forventning og jeg glæder mig allerede til næste gang…


September 1993
Dette år deltog Ellen og jeg for første gang i vinhøsten. Det var i Beaujolais på Domaine de la Combe Darroux i Juliénas. Det var en stor oplevelse og indeholdt også hårdt arbejde idet Gamay-vinstokken ikke er højere end solbærbuske. Dette medførte, at man hele tiden fik brugt sin ryg. Til plukningen kan benyttes en lille kniv, men for at følge med varede det ikke længe, inden vi plukkede med hænderne. Vi var ca. 25 plukkere, der ud over familien og lokale, også bestod af folk fra Holland, England og Irland, så der blev talt mange forskellige sprog – både i vinmarkerne og når vi sad omkring bordet. Selv om det ikke er nogen grund til at skjule, at vinhøst er hårdt arbejde, har vi deltaget adskillige gange siden på domainet.

              

 

                                

 


michaelnoeVinhøst